Over de Kroniek van Haarlem

Oude foto’s van Haarlem vind ik erg interessant. Je ontdekt de veranderingen die een stad in de loop van de tijd ondergaat. Het boekje 'Haarlem in photographieën - 1860-1900' (1968, uitg. Elmar N.V. Delft) bevat een schat aan prenten waarmee ik de stad met heel andere ogen ben gaan zien.

Dit boekje is waarschijnlijk een voorloper van de bekende serie ‘... in oude ansichten’. Je ziet er foto’s uit de begintijd van de fotografie. De Gedempte Oude Gracht is nog niet gedempt, menig stadspoort staat er nog en de Raaks is een open riool annex vaarwater tussen Oude Gracht en Zijlsingel. Ik realiseerde me ook dat de grote sloop- en bouwplannen van deze tijd niets nieuws zijn. Halverwege de 19e eeuw zijn op 1 poort na alle stadspoorten gesloopt, zijn vele grachten gedempt en heeft de stad een veel grotere metamorfose ondergaan dan wat er nu gebeurt.

Ik heb, sinds ik in Haarlem woon, regelmatig foto’s gemaakt op locaties waarvan ik wist dat er iets zou gaan veranderen. Bouwputten fotograferen, dat deed Breitner ook al in Amsterdam, getuige de tentoonstelling, jaren geleden in het Amsterdamse Gemeentearchief. Dat heeft me geïnspireerd tot het kiezen van dit onderwerp. Hoe verandert Haarlem? Als ik nu foto’s zie die ik 4 jaar geleden maakte, dan zijn er al grote verschillen te ontdekken. Op deze website wil ik daar een beeld van geven.

Peter Holthuizen

Peter Holthuizen

Peter Holthuizen