HBS-A voor de sloop

Raaks

Hoeveel protest er ook is in de Haarlemse gemeenschap, het besluit is genomen en uitgevoerd: de voormalige HBS-A is tegen de vlakte gegaan, evenals o.a. het kerkje De Hoeksteen. Het project was immers ook al aanbesteed aan een projectontwikkelaar. Bij projecten van deze omvang op een locatie pal tegen het centrum van de stad zou je je bij een krappe meerderheid in de gemeenteraad voor de sloop- en bouwplannen toch moeten afvragen of je er wel goed aan doet.

Op deze pagina staan foto's van de situatie voor, tijdens en na de sloop. Helaas heb ik geen foto's meer van de gebouwen in een wat fraaiere staat, zonder dichtgetimmerde ramen. Soms ben je er gewoon niet op tijd bij om het vast te leggen.

Zoals het was

Op deze foto's verkeert de Raaks nog in rust. Ramen zijn weliswaar dichtgetimmerd en de gebouwen zijn slecht onderhouden, maar zo op het oog kan dit beeld nog jaren zo blijven.

Sloop van MULO en panden aan Raaks

Het verval van de gebouwen aan de Zijlvest was eigenlijk al begonnen. Zo brandde een deel van het dak van de HBS-B af en werden ramen en deuren van de andere gebouwen dichtgetimmerd. Met de sloop van bijgebouwen bij de HBS-B kwamen ook de protestaffiches

Sloop van HBS-A

De grootste en meteen ook de meest omstreden metamorfose is de sloop van de voormalige HBS-A. Het markante gebouw aan de Zijlvest moet plaats maken voor onder andere - zoals het in goed Nederlands heet - ‘leisure’. Degene die dat bedacht heeft, heeft vast niet op deze school gezeten...

Sloop van kerk De Hoeksteen

Nu de HBS-A met de grond gelijk is gemaakt, gaat het heel snel. Ga je eens een dag niet kijken, dan blijkt er opeens een halve kerk minder te staan. Dit zijn de laatste beelden van de kerk De Hoeksteen.

Leegte wordt parkeerplaats

Het is inmiddels 2006. Alle gebouwen zijn gesloopt, er wordt een parkeerterrein aangelegd op de plaats waar de HBS-A stond en de parkeergarage gaat tegen de vlakte. De HBS-B krijgt intussen een nieuw dak.

Parkeerplaats wordt bouwput

Zodra de ondergrondse parkeergarage bij de HBS-B gereed is, wordt de tijdelijke parkeerplaats op het Raaksterrein weer afgebroken en begint het graafwerk. Dat betekent dat er eerst weer water terugkomt in de Raaks.

Nieuwbouw 1

Vanaf een diepte van 15 meter wordt het nieuwe complex op de Raaks opgebouwd, te beginnen met een parkeergarage. Aan de Gedempte Voldersgracht, naast de Vrijzinnig Hervormde kerk, verrijst nieuwbouw: het Palazzo is een bijzonder gebouw met zijn holle en bolle muren. De balkons hebben gedraaide spijlen en de voegen ogen breder dan de bakstenen.

Nieuwbouw 2

Het water in de Raaks maakt plaats voor nieuwbouw die aan de Zijlvest kolossale afmetingen krijgt. Symmetrie is een vies woord want de blokkendoos die verrijst, is alleen maar groot en onregelmatig. Van een afstand is de klok te zien die helemaal bovenin is geplaatst.
O ja, en de Vrijzinnig Hervormde kerk wordt verbouwd tot brouwerij annex café-restaurant, de Jopenkerk!