Lange Begijnestraat, 1998

Nieuwbouw Toneelschuur

Op deze foto uit 1998 is er in de Lange Begijnestraat nog geen teken van sloopwerkzaamheden. Het kantoorgebouw van de fa. Enschedé domineert het straatbeeld.

Van de sloop, het braakliggende terrein met doorkijkjes die daarna definitief (hoewel, niets blijkt definitief te zijn) verdwenen zijn en van de nieuwbouw van de Toneelschuur heb ik foto’s gemaakt die op deze pagina te bekijken zijn.

Kantoor in de Lange Begijnestraat

Joost Swarte heeft het ontwerp gemaakt voor de nieuwe Toneelschuur in Haarlem. Er waren tekeningen van het interieur en exterieur en daarop zag je al waar die Toneelschuur moest komen te staan. Het was duidelijk dat dit de Lange Begijnestraat zou worden. De foto die ik in 1998 maakte, is ongeveer vanaf hetzelfde punt genomen als waar Swarte zijn tekening maakte.

Sloop van gebouwen

Dat de achterste kantoorgebouwen van Joh. Enschedé al grotendeels gesloopt waren, had je alleen kunnen zien als je regelmatig door de Wijde Appelaarsteeg reed. Vandaar dat ik geen foto’s heb waarop die gebouwen er nog staan. De oude gevels van de huizen tegenover het kantoor kon je voor de sloop nooit van grote afstand bekijken. Toen er ruimte kwam, heb ik de gelegenheid meteen aangegrepen om dat beeld vast te leggen.

De grote leegte

De rust was even weergekeerd in de Lange Begijnestraat. Al het puin was opgeruimd en er kon worden geheid.

Nieuwbouw

Enkele panden aan de Korte Begijnestraat die kantoorruimten voor de Toneelschuur zouden worden, bleken in een te slechte staat te verkeren om ze op te knappen. Deze gingen dus ook tegen de vlakte. Het hoekpand werd met metalen spanten bij elkaar gehouden. Einde 2001 en begin 2002 kreeg de nieuwe Toneelschuur duidelijk vorm. Typische Joost Swarte-trekken waren al zichtbaar: de ramen boven langs de grote zaal bijvoorbeeld.

Lange Begijnestraat nu

De Lange Begijnestraat heeft een flinke metamorfose ondergaan met de komst van de Toneelschuur. Ooit stond hier een synagoge. Een plaquette in de muur aan de zijkant van het theater herinnert hier nog aan. De grote ramen van de foyer weerspiegelen de stad.

Johannes Enschedéhof

Het laatste stukje braakliggend terrein wordt in 2006 ingevuld: aan de Korte Begijnestraat verrijst pal naast Nederlands oudste hofje (het hofje van Bakenes) een nieuw hofje. Het wordt vernoemd naar Johannes Enschedé en is door onder anderen Joost Swarte ontworpen.