Appelaarterrein

De Appelaar

De achterkant van het Klokhuisplein met witgekalkte blinde muren en het drassige parkeerterrein hebben jarenlang van de Damstraat een troosteloze straat gemaakt. Met de nieuwbouw van de Appelaar op dit voormalige terrein van de drukkerij Joh. Enschedé wordt een stukje binnenstad eindelijk ingevuld.

Op deze pagina niet alleen foto's van dit terrein maar ook de directe omgeving, zoals de Oude Groenmarkt, de Riviervischmarkt, het Klokhuisplein en het Spaarne.

Oude Groenmarkt

De Oude Groenmarkt is voor automobilisten lange tijd de plek geweest om zo dicht mogelijk bij de winkels te kunnen parkeren. Het was een straat met parkeervakken en had weinig weg van een pleintje. Het grote voorbeeld voor de gemeente was het Maastrichtse Onze-Lieve-Vrouweplein, een lommerrijk plein met terrasjes.

Klokhuisplein

Het Klokhuisplein is genoemd naar de klokhuistoren die in vroeger tijden door de brandweer werd gebruikt om alarm te slaan bij brand. In de toren hingen dan de brandslangen. De toren was in de loop van de tijd erg verwaarloosd. Bij het verbouwen van het Concertgebouw is de toren gerestaureerd. De ingang van het Concertgebouw zat op de hoek. Na de verbouwing is die verplaatst naar de Lange Begijnestraat.
Het plein was een drukke weg met veel bussen - er stond ook een bushalte. De panden langs het plein waren kantoren van de drukkerij van Joh. Enschedé. Na de verbouwing is er horeca in gevestigd.

Damstraat

De Damstraat werd ooit gedomineerd door de gebouwen van Joh. Enschedé. Sinds de drukkerij verhuisd is naar de Waarderpolder en de panden aan de Damstraat werden gesloopt, heeft de Damstraat er treurig bij gelegen. Bovendien was het een drukke straat vanwege de stadsbussen en de parkeerplaatsen. Op dat braakliggende terrein zijn de nieuwe rechtbank en een gloednieuw hotel verrezen.

Appelaarterrein

Het Appelaarterrein heeft jarenlang dienst gedaan als parkeerplaats. Vanuit dit terrein had je een mooi uitzicht op de Grote of St. Bavokerk.

Spaarnezijde

Waar de Damstraat uitkomt op het Spaarne, was eerst veel ruimte nodig voor al het verkeer dat de Damstraat in en uit moest. Op die plek is nu de ingang van de ondergrondse parkeergarage.