De Adriaan in 2000

Herbouw Molen de Adriaan

De Haarlemse molen ‘De Adriaan’ brandde op 23 april 1932 af maar staat sinds november 2000 weer fier op zijn oude plek aan het Spaarne. Op 23 april 2002, dus precies 70 jaar na de brand, is de molen heropend.

Vanaf 1998 heb ik foto's gemaakt van de herbouw van de molen. Dit heeft geresulteerd in een beeldverslag op deze site.

1998

In 1998 was er nog niet veel te beleven aan de Scheepmakersdijk. Eigenlijk maakte je foto's van iets dat er nog niet was. Er werd een loods gebouwd en een bord in de vorm van een molen gaf aan hoeveel ton er al binnen was voor de financiering van het project dat jongeren aan werkervaring moest helpen.

1999

1999 bracht eindelijk wat beweging op de fundamenten van de molen. Er werd geheid, beton gestort en uiteindelijk ook nog gemetseld. Maar nog steeds domineerde de Bavo de skyline van Haarlem...

2000-1

In 2000 leek er aanvankelijk niet veel meer te gebeuren dan het bouwen van de eerste etage. De benedenbouw was tot in het najaar het enige dat er te zien was van de Adriaan. Maar een eindje verderop werd het skelet van de molen in elkaar gezet...

2000-2

Halverwege november werd in een paar uur tijd de skyline van Haarlem verrijkt met een meer dan 30 meter hoge stadsmolen. De bovenbouw die een eind verderop in elkaar was gezet, werd met een takel over het Spaarne op de Goevrouwetoren geplaatst.

De Grote of St. Bavo heeft er een concurrent bij gekregen. Komend uit Amsterdam met de trein biedt Haarlem een aanblik die doet denken aan de oude stadsgezichten van Jacob van Ruysdael.

De Adriaan is al van ver te zien en zolang de Papentorenvest toegangsweg tot het centrum is, rijd je er recht op af. De stelling wordt opgebouwd en de Adriaan maakt de eerste winter mee.

2001

De Adriaan heeft wieken gekregen en het draaimechanisme is toegevoegd. Vanuit vele hoeken is het gezicht op Haarlem (definitief) veranderd. De onderbouw raakt eindelijk zijn steigers kwijt. De herbouw van de molen is het begin van de grote metamorfose die de oostkant van het Spaarne moet ondergaan. De geschiedenis van de molen vind je in de Nederlandse Molendatabase.
Molen de Adriaan heeft zelf ook een zeer fraaie website. Klik op de foto’s voor een vergrote weergave.

Vanaf 2002

De molen draait, is vanaf eind april op vrijdag, zaterdag en zondag opengesteld voor publiek. Op zaterdag draait de molen. Het enige dat er nu nog verandert, is de omgeving. Er worden plannen gemaakt voor herinrichting van de oostkant van het Spaarne. Wat blijft, dat zijn de schitterende oerhollandse luchten, de schitteringen op het water en wat niet al. Van dit stukje Haarlem kun je foto’s blijven maken en dat doe ik dan ook. Vanaf de stelling van de molen heb je bijvoorbeeld een schitterend uitzicht over Haarlem en het Spaarne.
Zie mijn foto's op Flickr.com.